Skip to the content

Afrikas horn – kampen mot svältkatastrofen fortsätter

Den svåra torkan på Afrikas horn fortsätter att orsaka enormt lidande och flera afrikanska länder genomgår just nu en av de värsta hungerkatastroferna sedan andra världskriget. Omkring 16 miljoner människor i Kenya, Sydsudan, Etiopien och Somalia är i akut behov av mat.

I Somalia är krisen inte enbart kopplad till torkan utan landet är även försatt i en extremt svår sits på grund av det politiska läget och landets höga korruption. Se ActionAid’s film från Somalia.

ActionAid har hittills nått fram till 160 000 personer i Kenya, Somalila och Etiopien. Den akuta humanitära hjälpen består av mat, så som ris, vete, socker och mjöl. ActionAid delar även ut hygienkit till kvinnor och kuponger så att familjer kan inhandla de mest nödvändiga förnödenheterna.

Som alltid har ActionAid ett långsiktigt perspektiv även i krissituationer och arbetar målmedvetet för att främja att kvinnorna tar ledande roller i krisarbetet. På många platser är det därför kvinnorna som leder arbetet och distrbutionen av förnödenheter.

Väderprognoserna visar på fortsatt underskott av regn ibland annat Somalia, södra och sydöstra Etiopien och norra och östra Kenya. Även om en del regn väntas falla är utsikterna för grödor och tillväxt mycket begränsade. Som en följd av den svåra situationen har sjukdomar som kolera, akut diarré och i vissa fall även salmonella spridit ut sig i spåren av torkan.

För mer information om läget på Afrikas horn se även FN:s senaste sammanställning.

Var med oss i arbetet för att stötta människorna på Afrikas horn. Sätt in valfritt belopp genom att använda något av följande betalningssätt:

Swish: Nummer 900 08 37 (ange "Torka Afrikas horn" i meddelandet)
SMS: Skicka ”ActionAid Afrikas horn” till nummer 72970. Belopp: 100 kr
Plusgiro 90 00 83-7 (märk gåvan ”Torka vid Afrikas horn”)

Du kan också starta en egen insamling för Afrikas horn genom att Klicka här

Var med och stöd vårt arbete!

Bli månadsgivare och var med i arbetet att skapa en rättvis värld för alla. Med ditt stöd blir det möjligt!