Skip to the content

 

Vi på ActionAid Sverige är glada över att svensken Ludwig Göransson vann en Oscar för bästa originalmusik under Oscarsgalan härom natten. Men vi är ännu gladare över att ActionAids partnerorganisation Action India tog hem en Oscar i kategorin bästa kortdokumentär för deras film Mens: Historien om en revolution. Filmen gör upp med seglivade tabun kring mens och utspelar sig i Harpur i Indien, ett område där ActionAid arbetar tillsammans med Action India.

Rayka Zehtabchis inspirerande dokumentär berättar historien om en grupp kvinnor som börjar tillverka och sälja prisvärda, biologiskt nedbrytbara mensskydd. Detta i ett samhälle där ordet mens inte bara framkallar småfnissande utan även är belagt med skam och leder till förlöjligande och stigma.

I en by belägen sex mil från Delhi möter vi kvinnor som aldrig har haft tillgång till mensskydd, vilket innebär att de riskerar allvarliga hälsoproblem och att många flickor hoppar av skolan. Men när en maskin installeras i byn för att producera mensskydd så sätts förändringens hjul i rullning.

En grupp orädda kvinnor börjar tillverka och sälja tusentals mensskydd under varumärket Fly. Deras uppdrag är inte bara att sälja mensskydd, utan också att frigöra kvinnor från stigma och skam som förknippas med att ha mens - samtidigt som kvinnorna kan skapa sig en självständig försörjning.

Kvinnorna går ut i sitt samhälle och börjar dela ut mensskydd till andra kvinnor och tjejer. De demonstrerar hur skydden fungerar, pratar om deras fördelar och har viktiga samtal om vad det innebär att ha mens.
I en scen i filmen erbjuds en grupp kvinnor och tjejer att köpa ett paket med mensskydd. I några sekunder råder en total tystnad. Sedan räcker en modig tjej upp handen och ber om att få köpa ett paket. Därefter fylls hela rummet av röster och alla kvinnor vill köpa.

”Vi hade våra skäl att välja namnet Fly", säger Suman, en av kvinnorna från byn. "Vi har installerat den här maskinen och bedriver det här arbetet för kvinnors skull. Så nu vill vi se kvinnor som reser sig upp och flyger".

Grattis Action India till en välförtjänt Oscar! Vi är mycket glada att arbetet för att normalisera mens uppmärksammas. Tillsammans fortsätter vi kampen för flickors och kvinnors rättigheter.
Du kan se Mens: Historien om en revolution på Netflix genom att klicka härStöd vårt arbete

Engagera dig

Bli fadder

Om oss