Skip to the content

Bli fadder till en flicka

Företagssamarbeten

Engagera dig

Ge en minnesgåva

Bli månadsgivare!

Som månadsgivare hos ActionAid står du upp för flickors och kvinnors rättigheter varje dag, varje månad, året runt.

ActionAid-bli-månadsgivare

Köp en gåva som förändrar världen!

I vår gåvoshop hittar du fina gåvor för alla tillfällen. Välj bland gåvor som mangoträd, skolår, kvinnorättskämpe och såklart geten! Vi skickar fina gåvokort att ge bort. Tack för att du är med och bidrar till en hållbar värld fri från fattigdom! 


En investering för framtiden

En gåva till ActionAid är en gåva till ett långsiktigt arbete flickors och kvinnors rättigheter världen över. Genom ett samarbete med ActionAid visar ni ert sociala ansvar och skapar engagemang hos anställda och kunder. Tillsammans kan vi förändra liv!


Visste du att du kan stödja ActionAid när du handlar på nätet?

Utan att det kostar dig något extra. Genom att göra dina köp via Actionknappen skänker över hundra välkända butiker pengar till vår insamling. Samtidigt som du köper böcker, hemelektronik eller bokar hotellrum kan du bidra till ActionAids viktiga verksamhet världen över. Det enda du behöver komma ihåg är att påbörja köpet via Actionknappens hemsida.
Engagera dig i ActionAid!

Vill du vara med och förändra världen? Engagera dig i ActionAid så kan vi tillsammans förändra tillvaron för miljontals kvinnor och flickor!

 
Ditt arv förändrar liv!

Din sista vilja kan bli starten på en annan människas liv. Att testamentera till ActionAid betyder en gåva till flickor och kvinnor i deras kamp för makt att påverka och forma sina egna liv. Att testamentera till ActionAid är inte svårt. Här får du information och tips på hur du gör om du vill ge oss en sista gåva.

Ge en minnesgåva!

Du kan hedra en anhörig som gått bort med en minnesgåva till ActionAids verksamhet. Det blir ett fint sätt att minnas och hedra den bortgångne och samtidigt bidra till arbetet för flickors trygghet världen över. Vi skickar ett minnesblad till de anhöriga, där du får möjlighet att lägga till en hälsning.Bli fadder till en flicka!

Välkommen att påbörja en mycket speciell relation som kommer att både förändra en flickas liv och hela området där hon bor!
Stöd vårt katastrofarbete!

Just nu pågår flera fruktansvärda kriser runt om i världen. Situationen för många människor är svår och kvinnor och barn är ofta extra utsatta. En gåva till ActionAid ger barn och familjer skydd vid krig, förföljelse och naturkatastrofer. Skänk en gåva idag och hjälp oss rädda liv!Vanliga frågor och svar

Om du har flyttat och behöver ändra dina uppgifter är det viktigt att du meddelar oss så att vi kan ändra adressuppgifter i databasen. Du kan meddela oss dina nya adressuppgifter genom att mejla till: givarservice@actionaid.se. Skriv ditt givarnummer, din gamla adress och din nya adress så uppdaterar vi informationen.

Ja, som fadder eller månadsgivare kan du få en sänkning eller ett bidragsuppehåll under tre månader. Om du är intresserad av ett bidragsuppehåll eller en sänkning kan du mejla till givarservice@actionaid.se, hänvisa till ditt givarnummer och beskriv ditt ärende.

Det går att anmäla ett nytt konto för autogiro på flera sätt:

  • Om du har E-legitimation eller mobilt BankID kan det nya kontot anmälas för autogiro här.
  • Du kan själv lägga upp ditt autogiromedgivande via din internetbank där du söker upp ActionAid International Sweden som betalningsmottagare.
  • Vi kan skicka en autogiroblankett per post. I så fall kan du mejla givarservice@actionaid.se, hänvisa till ditt givarnummer eller personnummer samt beskriva ditt ärende.


Även du som inte betalar via autogiro men vill göra det kan följa ovanstående instruktioner. För autogirobetalare debiteras summan automatiskt från kontot den 28:e varje månad, eller nästkommande vardag.

 

Ditt faddernummer och barnets referensnummer står i foldern som du fick hem med bilden på fadderbarnet. Använd alltid dessa nummer när du kontaktar oss eller skickar brev till ditt fadderbarn.

Om du inte har kvar foldern ber vi dig att skicka ett mejl till givarservice@actionaid.se med personuppgifter (namn, personnummer och adress) samt en kort beskrivning av ärendet så söker vi fram uppgifterna åt dig.

Om inbetalningskorten inte har kommit fram kan fadderbidragen sättas in på plusgirokonto 90 00 83-7 eller bankgirokonto 900-0837. Märk betalningen med ditt faddernummer.

Just nu genomför vi en telefonkampanj för att informera om vår verksamhet. Vi ringer från telefonnummer 0738-700206. Har du ett missat samtal från oss kan du komma att bli uppringd igen. Vill du inte att vi ska ringa igen? Kontakta vår givarservice på 08- 615 55 55 eller givarservice@actionaid.se

 

För att avsluta medlemskap, månadsgivande eller fadderskap behöver du skicka ett mejl till: givarservice@actionaid.se med personuppgifter (namn, personnummer och adress) och en beskrivning av ärendet.

När du blivit fadder får du inom sex veckor får du ett välkomstbrev från området där ditt fadderbarn bor tillsammans med en hälsning från barnet. Sedan får du två gånger om året rapporter direkt från ActionAids fältarbetare i ditt fadderbarnsområde om hur ditt bidrag gör nytta.

Tillsammans med rapporterna får du en hälsning från barnet du är fadder till, med ett personligt brev eller teckning från barnet. Med i hälsningen finns också en text skriven av ActionAids medarbetare som berättar lite mer om barnet, till exempel om barnets favoritämne i skolan och hur det går för föräldrarna. Hälsningen från fadderbarnet är översatt till engelska.

Dessutom får du information från ActionAid i Sverige, som till exempel nyhetsbrev om ActionAids arbete och e-post om olika kampanjer och satsningar. Du är också välkommen att skicka brev, teckningar och foton till ditt fadderbarn om du vill.

Som fadder ger du minst 200 kronor i månaden, alltså mindre än 7 kronor om dagen.

Från 1 januari 2017 går 70 procent av pengarna direkt till fält, medan 30 procent används i Sverige för att påverka olika myndigheter och beslutsfattare i frågor som rör utsatta människor, rapportering till faddrar och för att värva fler faddrar och givare.

ActionAid har ett så kallat 90-konto, vilket innebär att verksamheten kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Inom ActionAid skickas inga saker eller kläder till fadderbarnsområdena av flera skäl:

  • För att stödja den lokala marknade är det bättre att köpa saker och kläder på plats. • Att skicka brev och paket bidrar till koldioxidutsläppen via flygbränslet.
  • Det tar tid och pengar från våra kollegor och verksamheten på plats att lösa ut försändelser från tullen.
  • Det skapar även orättvisa mellan barnen om vissa barn får presenter och andra inte.

Om du vill ge en extra gåva till alla barnen i området, kanske i samband med en högtid, kan du sätta in den på vårt postgironummer 900083-7. Märk blanketten med ”gåvofond”, landet där ditt fadderbarn bor och ditt faddernummer. Din gåva kommer att användas till exempelvis målarmaterial till barnen eller en utflykt.

Nej, ActionAid Sverige anordnar inga volontärresor. 

Flickor har oftast en svårare verklighet – 20 procent av alla flickor i utvecklingsländer är gifta innan de fyller 18 år och 22 procent blir mamma första gången innan de fyllt 18.

ActionAid diskriminerar självklart inte pojkarna. Som fadder till en flicka stödjer du projekt i området där flickan bor, ofta med fokus på utbildning och skola. ActionAid jobbar för att förbättra kvaliteten i skolan, se till att det finns utbildade lärare, tillgång till skolmaterial, men vi arbetar också för att alla barn ska få utnyttja sin rätt att gå i skolan.

Ofta prioriteras pojkarnas utbildning, men inte flickornas i samma utsträckning. Målsättningen är att flickorna ska få det lika bra som pojkarna. Därför informerar vi om vikten av att låta även flickor gå i skolan och att det är varje barns rättighet. Vi har även samtal med de familjer som inte skickar sina barn till skolan alls.

ActionAid jobbar med grupper i samhället som är fattiga och hör till de mest utsatta och det är nästan alltid flickor. Vi jobbar även med andra utsatta grupper som hbtq-personer, daliter (kastlösa) och andra minoritetsgrupper som nekas sina rättigheter.

Vi har flera projekt som går ut på att stärka kvinnors ekonomiska situation genom bland annat småföretagande och starta eget-hjälp. Det leder till att deras barn, både söner och döttrar, får det bättre – de får mer näringsrik mat, skolavgifter betalda och har råd att gå till doktorn när de blir sjuka.

Efter långt arbete och mycket erfarenhet vet vi att det bästa sättet att långsiktigt lyfta ett område ur fattigdom är att hjälpa befolkningen att själva genomföra projekt som förbättrar livet för alla i området. Hjälp till självhjälp helt enkelt.

Att ge kontanter hjälper för stunden, men skapar samtidigt ett bidragsbehov hos familjen som sedan drabbas hårt när en fadder avslutar.

Om du vill ge en extra gåva till alla barnen i området, kanske i samband med en högtid, kan du sätta in den på vårt postgironummer 900083-7. Märk blanketten med ”gåvofond”, landet där ditt fadderbarn bor och ditt faddernummer. Din gåva kommer att användas till exempelvis målarmaterial eller en utflykt.

Du kan skicka mejl och bilder till ditt fadderbarn via vår brevtjänst på hemsidan - den hittar du här.
Du loggar in på tjänsten med ditt faddernummer samt barnets referensnummer, uppgifterna hittar du lättast på foldern med ett foto på barnet.
Via länken finns även adresser till alla våra landskontor om du vill skicka ett brev per post. Kom i så fall ihåg att märka brevet tydligt med fadder- och referensnummer.
Om brevet skrivs på engelska kan det skickas direkt till fadderlandet men om brevet är skrivet på svenska måste det först skickas till kontoret i Sverige för översättning.

Att besöka fadderbarnet är en värdefull upplevelse. Du bokar resan själv men du behöver meddela att du vill besöka ditt fadderbarn minst 8 veckor innan avresa. Detta för att vi ska hinna med alla rutiner som krävs innan avresan och för att vi ska kunna kontrollera att barnet och familjen finns tillgängliga för besöket. Om besöket godkänns får du kontakt med huvudkontoret i fadderlandet som kan hjälpa till med tips på boende, transport och andra frågor.

Besöket brukar vara i en heldag och du besöker då barnet i skolan eller i hemmet (det går att ange om speciella önskemål finns). Du kommer också att få några av de projekt som du bidrar till genom fadderskapet.

Stöd vårt arbete

Engagera dig

Bli fadder

Om oss