Skip to the content

KOMESI - ett kvinnonätverk mot könsstympning

Margaret Lolinganyang, 57 år och mamma till sex, engagerar sig nu i att omvända kvinnor som utför kvinnlig könsstympning. Hon är vice ordförande i kvinnonätverket KOMESI där hon tillsammans med 25 kollegor kämpar för kvinnors och flickors rättigheter i byn Chemaku i Kenya.

”Bara 10 år gammal tvingade mina föräldrar mig att genomgå könsstympning för att senare gifta bort mig. När jag växte upp hade flickor ingen möjlighet att gå i skolan. De betraktades som handelsvaror, könsstympades och giftes bort. Jag var en av dessa flickor som drabbades. Jag ville verkligen gå i skolan, men det fanns inga sådana möjligheter. Jag blev bara ett hembiträde som fick ta hand om jordbruk, getuppfödning och min familj."

"När ActionAid kom hit 2007 valdes jag ut av andra invånare att bli en länk mellan organisationen och människorna i samhället. Varje gång ActionAid kom hit kontaktade de mig för att mobilisera ledare och kvinnor till att delta i planering och projekt som skulle gynna utvecklingen i samhället. Jag fick delta i flera utbildningar med fokus på kvinnors ledarskap och reproduktiv hälsa. Undersökningar som genomfördes av ActionAid 2009 visade att 95 procent av kvinnorna var analfabeter och kvinnlig könsstympning låg på samma nivå. Sedan dess har ActionAid och vi som lever här i byn arbetat integrerat för att bekämpa både FGM och analfabetism bland kvinnor."

”Efter det att jag identifierat kvinnor som utför ingreppen gick vi ut som ett team från kvinnonätverket KOMESI som gjorde hembesök hos kvinnorna, eftersom detta inte är något som de vill bli konfronterade med på offentliga platser. Vi samtalade med femton kvinnor som alla accepterade att sluta utföra ingreppen och själva gå ut och öppet fördöma FGM som en skadlig sedvänja.”

”För att nå ut med budskapet fick kvinnorna medverka i talkshows på radiostationen Kalya FM och totalt har vi nått fler än 20 000 människor. Jag kämpar för att få ett slut på FGM i mitt samhälle, då jag insåg att vi alla har en röst och ett ansvar för att försöka uppnå målet att befria  kvinnors kroppar  från könsstympning. Genom att mobilisera de kvinnor som slutat att utföra FGM i vårt kvinnonätverk så kan vi också stötta dem i att hitta andra försörjningsmöjligheter. Bland annat har kvinnorna börjat tillverka traditionella midjebälten som de kan sälja och de engagerar sig också i att utveckla lokal turism för besökare som är intresserade av Pokot-folkets kultur. En del av pengarna de tjänar går också till att stötta 35 flickor som räddats från FGM.”

"Jag har nu en röst som jag kan använda för att förändra mitt samhälle och för att förespråka ett slut på kvinnlig könsstympning, en sedvänja som har förnekat de flesta kvinnorna deras rätt till utbildning och som orsakar mycket lidande och kroppslig skada. Det är en ögonöppnare för mig och jag är nu medveten om mina rättigheter. De positiva förändringarna i mitt samhälle motiverar mig till att fortsätta kämpa för kvinnors och flickors rättigheter, så att de inte ska behöva stå inför samma utmaning och bli berövade sina mål och drömmar" avslutar Margaret 

Var med och stöd vårt arbete!

Bli månadsgivare och var med i arbetet att skapa en rättvis värld för alla. Med ditt stöd blir det möjligt!