Skip to the content

All I Want For Christmas Is A Goat - live edition

Inför julen 2015 släppte vi succéalbumet All I Want for Christmas Is a Goat – en julskiva där getter framför åtta klassiska julsånger. Som en naturlig fortsättning på julalbumet väljer vi nu att bjuda in till en julkonsert där vi vill hylla alla de kvinnor som tar emot våra getter. Hur? Genom att låta en damkör framföra getternas julsånger live! 

Den 18 december kommer konserten livesändas från vår Facebooksida, så att människor från hela världen ska kunna lyssna på damkörens hyllning till de kvinnor och flickor som med hjälp av getter kan nå självförsörjning.

Men varför gör vi då detta? Jo, på ActionAid är geten vår hjälte, och efter förra årets succé med All I Want for Christmas Is a Goat fick vi medhåll världen över – albumet bidrog till att vi ökade kunskapen om ActionAid och vårt arbete för en rättvisare värld utan fattigdom.

Genom att låta en damkör tolka All I Want for Christmas Is a Goat hoppas vi att ännu fler ska få upp ögonen för getens betydelse och vikten av ett jämställdhetsperspektiv i arbetet mot fattigdom. En get bidrar till flera positiva förändringar. Den ger näringsrik mjölk vars överskott en kvinna kan sälja på den lokala marknaden och få pengar till barnens skolavgifter, frön och spannmål. Detta stärker inte bara kvinnans position i familjen utan också i hela samhället.

Årets viktigaste julkonsert infaller söndagen den 18 december, men redan nu kan du komma i julstämning genom att lyssna på getternas skönsång. Albumet finns tillgängligt på YouTube, Spotify och andra musikstreamingtjänster.

Och glöm inte att köpa en get i julklapp till någon du tycker om. Tillsammans ger vi kvinnor och barn som lever i utsatthet ett startkapital som ger ringar på vattnet. 

Hej Elisabeth Persson, körledare i Ambrosiakören!

Hur sjunger man egentligen som en get?

– Det är lite knepigt, det gäller att ha mycket magstöd och få till ett autentiskt vibrato. Getter är dock otroligt mångfacetterade och kan ge ifrån sig många olika typer av ljud, allt från ett ljust skrik till tonårsbröl och läten långt ner i halsen.

Hur kommer det sig att ni hamnade här?

– Vi är en kör och ett kvinnligt nätverk som vill pusha kvinnor att ta plats och utveckla sitt konstnärliga uttryck. När ActionAid frågade oss var det helt självklart att ställa upp – de är en otroligt häftig organisation som jobbar med viktiga frågor. Det är dessutom ett roligt och lite galet projekt vilket passar oss perfekt!

Vad kan den som tittar förvänta sig?

– En annorlunda konsert som blandar humor med stämsång, och kvinnor som gör ljud ni aldrig trodde kunde komma från en människokropp... Dessutom kommer ActionAid berätta lite om sin verksamhet vilket ska bli väldigt spännande.

Vad önskar du dig i julklapp?

– En get, såklart! Ett jämställt samhälle och lite god mat skulle inte sitta fel heller.