Skip to the content

Miljontals drabbade av översvämningar i de kraftigaste monsunregnen på åratal

De kraftigaste regnen på åratal har lett till omfattande översvämningar i stora delar av Sydasien. En humanitär kris är ett faktum då mer än 24 miljoner människor drabbats och minst 700 dödsfall har noterats. Monsunregnen förväntas fortsätta fram till slutet av september och översvämningarna riskerar att utvecklas till de värsta som den nu levande generationen har upplevt.

ActionAids Asienchef Jagat Patnaik säger:
"Över en tredjedel av Bangladesh och Nepal och stora delar av Indien har översvämmats och det finns stor risk att förorenat översvämningsvatten kommer att leda till sjukdomsutbrott och allvarlig brist på livsmedel. Översvämningen har redan nu nått ovanligt höga nivåer – stora delar av Nepal upplever det värsta regnet på 15 år och vi förväntar oss att det blir värre eftersom monsunerna fortsätter under ytterligare sex veckor.”

"ActionAid är redan aktiva i en omedelbar humanitär respons i alla tre länderna. I Bangladesh ger vi direkt stöd genom att dela ut kontanter så att människor kan köpa de mest akuta förnödenheterna. I Indien svarar ActionAid och våra partnerorganisationer på de akuta behoven i delstaterna Uttar Pradesh, Bihar, Väst Bengal, Assam, Gujarat och Rajasthan. I Nepal är våra lokala insatsteam i nuläget på väg att få ut mat och vatten till människor i desperat behov i distrikten Banke, Morang, Siraha, Parsa och Bara."

För miljontals människor är behoven akuta och ActionAids medarbetare på plats berättar att kvinnor och barn under fem år lever i störst utsatthet. Miljontals människors försörjningsmöjligheter och grödor har förstörts, vilket gör att människor är hungriga och oförmögna att få tillgång till ens de mest grundläggande förnödenheterna.

Just nu är människornas mest akuta behov mat, skydd, rent vatten, sängkläder och varma kläder. För att minska risken för spridning av vattenburna sjukdomar delar vi även ut hygienpaket med handdukar, tvål och rena underkläder för att hjälpa kvinnor som har förlorat sina hygienartiklar så att de kan hantera sin menstruation på ett värdigt sätt.

• I Bangladesh har nästan 6 miljoner människor drabbats av översvämningar, varav 300 000 har evakuerats till temporära skyddsinrättningar och 98 personer har avlidit. Katastrofhjälp hindras av förstörda vägar och broar.
• I Indien påverkas över 11 miljoner människor av översvämningar i fyra stater i norra delen av landet och det förväntas ännu mer regn i regionen i veckan.
• I Nepal är många områden avskurna och befolkningen strandsatta utan mat, vatten och el. Minst 128 personer har dött, över 1,7 miljoner människor har drabbats och 44 683 personer i 35 distrikt har tvingats lämna sina hem. Nästan 10 000 hus har förstörts och nästan 400 skolor används som tillfälliga skydd. Skördar värda tiotals miljoner dollar har förstörts och över 500 industrier har stängt ner.

Ge ditt stöd och märk gåvan "skyfall":
• Swish, nummer 900 08 37
• Plusgiro, nummer 90 00 83-7 
• Du kan också bidra till vårt katastrofarbete genom att klicka här.