Skip to the content

 Låt oss denna mors dag fira och inspireras av mammor som kämpar för en bättre och mer rättvis värld för sina barn.

”Min mamma är min egen superhjälte. Hon hade modet att stå upp för oss, trots allt hon har gått igenom.” – Rihnet från Uganda


Rhinets mamma, Asiah, blev utsatt för våld och övergrepp i hemmet, men hon har ändå haft styrkan att uppmuntra sina barn till att arbeta hårt och bli självständiga och oberoende.

Både Rhinet och Asiah fick stöd från ActionAid i Uganda, som har upprättat trygga platser för våldsutsatta kvinnor över hela landet. Där får kvinnor och flickor mat, rådgivning, tillgång till sjukvård och juridiskt stöd i en säker miljö.

Rhinet har inspirerats av sin mamma och är nu själv en passionerad kvinnorättsaktivist. Hon förespråkar att tjejer ska satsa på sin utbildning, vara medvetna om sina rättigheter och veta hur de ska kunna rapportera våld om de utsätts för det.


Abiba har under de senaste fem åren räddat fler än 50 flickor från att bli bortgifta. Hennes dotter Faith kommer tack vare sin mammas engagemang gå en ljusare framtid till mötes.


Faiths mamma, Abiba, jobbar som programchef hos ActionAid i Ghana och kämpar för att flickor ska slippa utsättas för barnäktenskap och istället få sin rätt till utbildning tillgodosedd.

Abiba har under de senaste fem åren räddat fler än 50 flickor från att bli bortgifta. Abiba själv hade en tuff uppväxt och tvingades bo hos olika släktingar eftersom hennes mamma dog när hon var liten. Detta tvingade henne att kämpa och satsa på skolan för att lyckas.

Abiba är passionerad i sin kamp för att skapa positiv förändring för flickor och kvinnor som lever i fattigdom och utsatthet i samhällen som liknar det där hon själv växte upp.
Bli månadsgivare!

Som månadsgivare hos ActionAid står du upp för flickors och kvinnors rättigheter varje dag, varje månad, året runt.