Skip to the content

Tyfonen Molave orsakar enorm förödelse i Vietnam 

En av de mest kraftfulla stormarna på två decennier, tyfonen Molave, har orsakat stor förödelse i Filippinerna, Kambodja och Vietnam. På morgonen den 28 oktober drog den in över Vietnam med en hastighet på 150 km i timmen.

Molade har orsakat kraftiga regn, allvarliga översvämningar och förstört miljontals människors hem i den södra regionen av Vietnam. Detta sker i ett läge då landet, under hela oktober, drabbats av allvarliga stormar som i vissa delar av landet orsakat de värsta översvämningarna på 40 år. Nya storma och oväder fortsätter att dra in och läget är akut. 

ActionAid Vietnam, som arbetar med lokala partners, distribuerar mat, vattenreningstabletter och viktiga föremål, såsom hygienprodukter och hygienpaket, till familjer vars hem har förstörts av stormen.

Hoang Phuong Thao, verkställande direktör för ActionAid Vietnam, säger:

”Tyfonen Molave ​​har orsakat ännu mer död och förstörelse i Vietnam och drabbat samhällen som redan hade fått sina liv och försörjning förstörda av de värsta översvämningarna vi sett på decennier. Familjer visar på en enastående motståndskraft, men det finns ett akut behov av mer finansiering och stöd för att tillhandahålla mat, vatten och skydd för de mest utsatta."

Under hela oktober har kraftiga regn, orsakade av stormarna Linfa och Nangka, gett upphov till allvarliga översvämningar och jordskred i centrala delarna av Vietnam, särskilt provinserna Ha Tinh, Quang Binh, Quang Tri, Thua Thien - Hue och Quang Nam.

Kvinnor och flickor är mest utsatta vid katastrofer och humanitära kriser, ActionAids akutgrupper leds av lokala kvinnor och riktar stöd till de mest utsatta.

Den 4 november räknade lokala myndigheter att minst 200 personer har dött och i ett uttalande uppger National Committee for Disaster Management att minst sju miljoner människor har förlorat sina hem.

ActionAid arbetar tillsammans med vår partner, Aid for Social Protection Program Foundation (AFV), för att stötta barn att kunna återvända till skolan och bygga om hus som förstörts av kraftiga regn och översvämningar. Under de första dagarna av november nådde ActionAid över 10 000 människor varav 375 barn, trots mycket svåra förhållanden då översvämningar och nya stormar gör insatserna både farliga och svåra. 

Även Filippinerna och Kambodja drabbade
I Filippinerna drabbade stormen mer än 242 000 människor i centrala Luzon, dödade 16 (hittills) och 77 000 människor evakuerades.  I Kambodja har 121 städer och distrikt i 20 av 25 provinser drabbats. Minst 44 är döda och 175 872 familjer drabbade.

Stötta gärna ActionAids arbete i Vietnam genom att swisha en gåva till 90 00 837. Du kan också klicka här. TACK!