Skip to the content

ActionAid Nigerias landschef Ene Obi talar på ActionAids presskonferens.

Demonstrationerna fortsätter i Nigeria

I Nigeria, Afrikas mest folkrika land med över 200 miljoner invånare, råder sedan några veckor tillbaka de största protesterna på årtionden.


Gatorna i framför allt städerna Abuja och Lagos fylls av unga människor som demonstrerar mot det utbredda polisvåldet i landet. De fredliga demonstrationerna, som har arrangerats över hela landet, har mötts av brutalt våld från polisen och har hittills resulterat i 56 dödsfall, däribland barn.

Demonstrationerna startade efter att en video som visar en man som dödas av vad som tros ha varit medlemmar ur polisens specialenhet Sars (”Special Anti-Robbery Squad”), fick spridning på nätet.

Demonstrationerna är framförallt riktade mot denna enhet, som anklagas för bland annat tortyr, trakasserier och avrättningar. Enheten formades redan 1984 av den dåvarande militärdiktaturen, men har alltså fortsatt med sina brutala metoder.

Enhetens officiella uppdrag är att hantera grov kriminalitet, men under åren har den anklagats för att använda samma maffialiknande metoder som de grupper den bildades för att bekämpa. Efter starka påtryckningar har politikerna i Nigeria meddelat att Sars ska upplösas för att istället ersättas av en ny specialstyrka, Swat. Nyheten fick protesterna att fortsätta med ännu större kraft - nu med ett tydligt krav på ungas ökade inflytande i samhället. 

Under hashtagen #EndSARS enas människor världen över i protest mot polisens våld.

ActionAid kräver ett stopp på det brutala polisvåldet
”Nigerias president, Muhammadu Buhari, borde se detta som en möjlighet att göra avtryck i historien genom att reformera detta land och lyssna till medborgarnas krav” säger ActionAid Nigerias landschef Ene Obi.