Skip to the content

Amina tvingades fly med sin nyfödda bebis

Över 700 000 rohingyer är sedan augusti 2017 på flykt från de våldsamma attackerna i Myanmar (Burma). De tvingades lämna sina hem och gå till fots i dagar, ibland veckor, till flyktinglägren i Cox's Bazar i Bangladesh.

Många som bor i lägren har förlorat sina familjemedlemmar och har inte fått med sig en enda ägodel under den dramatiska flykten. Farah Kabir, landschef för ActionAid Bangladesh, berättar att cirka 70 procent av flyktingarna som kommer till flyktinglägret i Cox’s Bazar är kvinnor och barn. Många är traumatiserade efter att ha bevittnat extremt våld och tvingats på flykt under hot om att bli dödade. Många av kvinnorna är dessutom gravida och behovet av mat, sjukvård och skydd är stort.

ActionAid är på plats i Cox’s Bazar och arbetar med att tillgodose flyktingarnas basbehov i form av mat, dricksvatten, material till tillfälliga boenden samt tvål och desinfektionsmedel för att förhindra spridning av sjukdomar. Som vid alla humanitära kriser är vårt främsta fokus att stötta kvinnor och flickor eftersom deras situation är mycket utsatt och i katastrofsituationer förvärras detta.

Den spända situationen i lägren ökar risken för att flickor och kvinnor utsätts för våld inom familjen, sexuellt våld och trakasserier.
Dessutom sätter den extrema fattigdomen en omänsklig press på familjerna vilket leder till ökad risk för barnäktenskap och trafficking.

ActionAid har skapat fredade zoner i lägren där kvinnor får utrymme att i trygghet planera för sin framtid och bearbeta sina trauman. Kvinnor som kommer till de fredade zonerna hittar även stöd i varandra. Vi arbetar också för att stärka kvinnors kunskap om sina rättigheter och de risker som till exempel barnäktenskap medför. Hittills har vi tagit emot över 15 000 kvinnor i våra fredade zoner. Vi behöver fortsatt stöd för att bedriva arbetet i lägren. Din gåva är en förutsättning för detta.

Över ett år efter att katastrofen inleddes finns ännu ingen lösning i sikte. Situationen i lägren är mycket svår och människor är i fortsatt stort behov av hjälp.
Situationen i lägren förvärras ytterligare av de ovanligt kraftiga monsunregn som redan har orsakat stor skada i Bangladesh.
”Det är en hjärtskärande och fruktansvärd situation. Efter nästan 15 års arbete med humanitära insatser har jag aldrig sett en så här allvarlig kris”, säger Farah Kabir.

ActionAid arbetar outtröttligt för att underlätta för de boende i lägren. Hittills har vår hjälp nått över 66 000 rohingyer. Skänk en gåva idag så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete. Din gåva räddar liv!

 

Var med och stötta vårt arbete för och tillsammans med människorna i lägret.

För att skänka ditt stöd:
Swisha till 123 900 08 37 (märk gåvan Rohingya)
PG: 90 00 83-7

Fakta folkgruppen rohingya

Folkgruppen rohingya är en statslös och diskriminerad minoritet i västra Myanmar (Burma). Ända sedan landets självständighet 1948 har rohingyerna diskriminerats och förföljts. Hösten 2017 eskalerade våldet mot folkgruppen, bland annat i form av mordbränder, våldtäkter och brutalt dödande vilket tvingade hundratusentals att fly sina hem. Nu beräknas över 700 000 människor vara på flykt.